Espresso

Espresso. Veel mensen kennen dit als een klein en sterk kopje koffie. Maar het ligt echter ook aan de basis van vele andere koffiedranken. Denk maar aan cappuccino’s, latte’s, americano’s… Zonder espresso geen van deze dranken.

Om het te maken heb je een espressomachines nodig. Ze zijn niet meer weg te denken uit onze cafe's, restaurants en koffiebars. Bijgevolg is het belangrijk om te weten hoe deze machines werken en hoe je het meeste kan halen uit jouw toestel.

Neem gerust een kijkje op onze espresso blog!

In onze Espressoblog brengen we regelmatig artikels uit over alles wat met espresso te maken heeft. Opgepast: enkel voor barista's 😉

Wat is Espresso?

Espresso is een drank van 25-35 ml die tot stand komt door water tussen 90-96°C onder 9 bar druk gedurende ongeveer 25  seconden door 7-9 gram gemalen koffie te laten stromen. Hoe harder de koffie geroosterd is hoe grover de maalgraad en hoe minder warm het water. De 25 secondenregel is geen strikte regel. Als het shot trager dan 25 seconden loopt kan deze nogal zuur smaken. Ligt de shottijd hoger dan 30 seconden is het heel waarschijnlijk dat de koffie te fijn gemalen is waardoor deze te bitter smaakt. De opdracht bestaat er dus in om de juiste ballans te vinden.

Espresso

Geschiedenis van de espresso

Kinderjaren en Kinderziektes

De eerste espressomachines stonden mijlenver van de toestellen die we nu kennen. Oorspronkelijk werden de eerste espressomachines ontwikkeld om koffie sneller en tas per tas te kunnen maken.

 • 1905
  Desidero Pavoni bouwt de eerste espressomachine, de "La Ideale". Deze espressomachine gebruikt stoomdruk van 1,5 bar om water op een korte tijd door een kleine hoeveelheid fijngemalen koffie te duwen . Vanwege de hoge watertemperatuur van 140°C en het gebruik van stoomdruk smaakt de eerste espresso overwegend bitter.
 • 1920
  Het woord "espresso" wordt officieel opgenomen in het Italiaanse woordenboek.
 • 1939
  La Marzocco introduceert de eerste espressomachine met horizontale boiler. Op deze manier kunnen er meer groepen op 1 boiler worden aangesloten waardoor de capaciteit van de espressomachine aanzienlijk stijgt.
La Ideale

Gaggia: richting moderne espresso

Met de komst van de eerste espressomachine met een hendel begint officieel het tijdperk van de espresso zoals we die nu kennen. Doordat de espresso onder grotere druk gezet wordt worden er meer aromatische componenten onttrokken. Ook het typische cremalaagje ontstaat als gevolg van de hoge druk tijdens het zetten van de espresso.

 • 1947
  Achille Gaggia ontwikkelt de eerste espressomachine met hefboom. Deze machine ontwikkelt 12 bar bij het begin en 6 bar op het einde van het espressoshot. Aangezien de druk niet meer afkomstig is van stoom hoeft het water niet meer zo warm te zijn wat de smaak aanzienlijk bevordert.
 • 1961
  Ernesto Valente van FAEMA ontwikkelt de FAEME E61: eerste machine met waterpomp om de druk op een constante 9 bar te houden. Bovendien ontwikkelt hij ook de eerste groep die warm gehouden wordt door continu water van de boiler erdoor te laten circuleren. Zo blijft de watertemperatuur tijdens het maken van het espressoshot constanter.
 • 1970
  La Marzocco introduceert duo boilertechnologie. Door afzonderlijke boilers te gebruiken voor water- en stoomafname wordt er een belangrijke stap genomen richting constantere watertemperatuur.
 • 2001
  Dalla Corte primeert met multiboilertechnologie. In de plaats van het water uit 1 boiler te halen gebruikt Dalla Corte kleinere, afzonderlijke boilers per groep. De kleinere boilers zorgen voor nog grotere temperatuursconsistentie en laten bovendien toe om verschillende temperaturen in te stellen per groep.
Faema E61

Experimentele periode

Waar de focus voorheen vooral lag op constante watertemperatuur en constante druk ligt de focus bij de moderne barista voornamelijk bij het experimenteren met verschillende druk- en flowprofielen alsook verschillende temperatuurprofielen. Moderne espressomachines laten toe om maximale controle uit te oefenen op alle parameters van het extractieproces.

 • 2009
  La Marzocco lanceert de pressure profiling paddle om de druk van de waterpomp manueel aan te passen.
 • 2012
  Nuova Simonelli brengt T3 technologie op de markt. Hier wordt voor de eerste keer gebruik gemaakt van verwarmingselementen om de groep op constante temperatuur te houden in de plaats van water afkomstig uit de boiler.
 • 2015
  La marzocco introduceert scale technologie om de espressotasjes te vullen op basis van gewicht in plaats van volume.
 • 2019
  Rancilio Brengt de RS1 op de markt: het eerste commerciële toestel dat gebruik maakt van temperature profiling
La Marzocco Strada

Op zoek naar een espressotoestel?

Wij helpen u om de best passende espressomachine te vinden. Daarbij gaan we na welke opties gewenst zijn en geven u de nodige training om het maximale te halen uit uw toestel. Hebt u interesse in onze espressomachines?

Espressotrainingen

Naast begeleiding bij de aankoop geven wij ook espressotrainingen. We focussen daarbij op alle aspecten die een invloed hebben op de smaak van het espessoshot waarbij we extra stilstaan bij de rol van de espressomachine en koffiemolen. Wilt u meer weten over espresso?

loader